Skip to main content

Hoe wil jij door het leven gaan? Laat je je leiden door anderen, onder druk zetten door de verwachtingen van je vrienden of familie, of van je interne criticus? Maar bovenal, leef jij je eigen waarheid? Vind jij jezelf nog leuk en waardevol als je ontdaan bent van je trucjes, patronen en conditioneringen? Kun jij anderen zien als spiegel voor jouw proces, in plaats van ‘die mensen die me onder druk zetten’? 

Allemaal vragen die ik jaren geleden niet positief kon beantwoorden. Ik was kritisch en soms zelf hard voor mezelf, paste me steeds maar aan om anderen te pleasen en ervaarde geen tot weinig zelfcompassie. De weg naar binnen is vaak oncomfortabel en intens. Toch is het leven en spreken van mijn waarheid het enige recept wat nog werkt voor mij. In vriendschappen, in liefdesrelaties, in mijn persoonlijk proces. En wat is die ‘waarheid’ dan? De tantrafilosofie heeft me geholpen om alle twijfels en angsten tegemoet te gaan en met een open hart te voelen. Er bij te blijven als het moeilijk wordt. Door trouw te zijn aan mijn eigen waarheid en in communicatie met anderen uit te spreken waar ik voor sta, eer ik mijn eigen authentieke ik. Als ik vanuit mijn tenen de rauwe, kwetsbare, soms spannende waarheid uitspreek, is het soms nog steeds wennen maar voelt het volledig kloppend, bevrijdend zelfs om mijn eigen natuur te volgen. 

Tantra opent me volledig in het moment, brengt mijn geest tot rust en laat me vanuit mijn lichaamsbewustzijn intieme relaties aangaan. Een gezonde relatie beschrijft de tantra als een relatie waarin je volledig eerlijk bent, alle vooroordelen over de ander loslaat en voelt, hoe werkt dit wat de ander inbrengt voor mij. Ben ik nog authentiek naar mezelf? En waar ontmoeten we elkaar? Het geeft me vrijheid, zorgt dat ik veranderingen kan omarmen en mijn verwachtingen  thuis laat. Een verademing en een nieuwe mindset die ik nooit meer zal verlaten. 

Een relatie wordt in de tantra gezien als de ultieme yoga – een voortdurend en steeds dieper wordend avontuur, soms een rollercoaster en soms een kabbelend beetje, soms ongemakkelijk maar altijd open. Een herontdekking van elkaar, een constant loslaten en een constante herverbinding! Liefde is hier geen toekomstige bestemming of een handig verhaal om aan anderen te vertellen. De liefde leeft. Zoals Eckhart Tolle zegt: relaties zijn er niet om ons gelukkig te maken – want echt geluk zit van binnen. Relaties zijn hier om ons diep bewust te maken. Om ons te breken, om ons te vernederen en om ons daarna weer heel te maken.