Skip to main content

Als vrouw hebben we geleerd om in de kadertjes van de maatschappij te passen en vooral om wat harder te werken of te presteren. Dat die maatstaven vooral horen bij mannen werd vaak verzwegen. Inmiddels hebben de vrouwelijke normen en waarden een opmars gemaakt en worden vrouwelijke kwaliteiten niet alleen bij moeders maar ook bij ondernemers of ambitieuze vrouwen in loondienst juist geroemd. Wij vrouwen hebben nu eenmaal eigenschappen die erg nodig zijn in het bedrijfsleven: empathie, persoonlijk leiderschap, kwetsbaarheid en lef. Brene Brown beschreef het al in haar boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ al; door duidelijk aan te geven wat je nodig hebt, wat je grenzen en de dingen zijn die je moeilijk vindt zijn, kun je heel veel bereiken. En zal iedereen je hier enorm om waarderen.

Dat je als vrouw niet doorschiet in die kwetsbaarheid door in de emotie te blijven zitten, is iets waar je zelf verantwoordelijkheid voor mag nemen. Door je vrouwelijke kern te eerbiedigen kom je steeds dichter bij je eigen waarheid, laat je alle emoties er zijn zoals ze zijn maar ga je minder in de mannelijke acties zoals plannen, controle houden, presteren en er nog een schepje bovenop doen.

Het zou een misvatting zijn om te denken dat je dan helemaal geen mannelijke kwaliteiten nodig hebt om vooruit te komen in het leven. Het is mooi als er een balans is. Hoe kan een vrouw haar innerlijk vuur welkom heten? Ik zelf heb jaren geleden pas gemerkt dat ik mezelf inhield. Zowel in mijn werk als in mijn relatie had ik te weinig uitdaging. Ik deed alles wat ik dacht dat er van mij verwacht werd: er voor mijn partner zijn en alles in en om het huis regelen, mijn best doen op mijn werk. Ondertussen was ik mezelf zo aan het intomen dat ook mijn vuur werd gedimd. Het resultaat: een dikke burn-out. 

Door langzaam mezelf weer te openen, te leren hoe ik emoties kon voelen in mijn lichaam en door mezelf voor vol aan te zien, kwam ik langzaam weer in mijn kracht. De transformatie die volgde was diep, intens, prachtig, maar vooral ook vurig. Van een overgevoelige vrouw die altijd lief, leuk en betrouwbaar wilde zijn, werd ik een krachtige, pure, maar ook moedige vrouw die leeft vanuit haar open hart en in contact staat met haar innerlijk vuur. Het voelen van veiligheid in ons bekken is voor veel vrouwen een uitdaging: we zijn gewend om vanuit angst ons niet te openen. Om de veiligheid bij een man te zoeken. Maar wat gebeurt er als we leren hoe we ons over kunnen geven aan het moment, aan onze ware natuur? In dit gedicht van Adyashanti geeft hij ons mee wat voor vrijheid het je oplevert als je je overgeeft aan het leven. 

The Freedom of Surrender

As long as you perceive that anyone is holding you back, you have not taken full responsibility for your own liberation.

Liberation means that you stand free of making demands on others and on life to make you happy.

When you discover yourself to be nothing but Freedom, you stop setting up conditions and requirements that need to be satisfied in order for you to be happy.

It is in the absolute surrender of all conditions and requirements that liberation is discovered to be who and what you are. Then the love and wisdom that flows out of you have a liberating effect on others.

Adyashanti: The Impact of Awakening

Leave a Reply